Τίτλος
Βελτίωση Διαχείρισης Στάθμευσης
Χρήστης
Αλέξανδρος Αθανασόπουλος
Κατηγορία
Στάθμευση
Ημερομηνία
30-10-2017
Σύν. Ψήφων
7
Κείμενο

Να θεσπιστεί συστηματική και αποτελεσματική διαχείριση της στάθμευσης.

Η στάθμευση των Ι.Χ. και μηχανών στις πόλεις μας δεσμεύει τεράστιες ποσότητες δημόσιου χώρου, χωρίς ουσιαστική διαχείριση.  Η σωστή Διαχείριση της στάθμευσης:
- Διανέμει τις υπάρχουσες θέσεις στάθμευσης δίκαια σε περισσότερους, αντί να επιβραβεύβει με εύκολη δωρεάν στάθμευση τους πιο θρασείς και παράνομους που δεν διστάζουν να παρκάρουν στα πιο άκυρα σημεία, όπως οι διαβάσεις πεζών.
- Αξιοποιεί τις υπάρχουσες θέσεις καλύτερα, με βραχυπρόθεσμη στάθμευση, ώστε να αποτρέπεται η δωρεάν ολοήμερη στάθμευση και να προωθείται η δωρεάν ή φθηνή σύντομη στάθμευση.
- Προστατεύει υποδομές για πεζούς, όπως πεζοδρόμια, διαβάσεις πεζών, κ.λ.π., διευκολύνοντας τη βιώσιμη μετακίνηση.
- Γίνεται οικονομικό κίνητρο για την επιλογή εναλλακτικής μετακίνησης, όπως μετρό, λεωφορεία, ποδήλατο περπάτημα, ή συνδυασμένης μετακίνησης (π.χ. Ι.Χ. και μετρό ή Ι.Χ. και περπάτημα).  Όταν δεν βρίσκει κάποιος στάθμευση ή πρέπει να πληρώσει για στάθμευση, θα έχει μεγάλο κίνητρο να μην μετακινηθεί με Ι.Χ.

Για να γίνει σωστή διαχείριση της στάθμευσης πρέπει να αρθούν πολλά νομικά και διαδικαστικά εμπόδια:
- Να αυστηροποιηθεί η διαδικασία είσπραξης προστίμων, ώστε να σταματήσει η ατιμωρησία.  Όταν ένας δημοτικός αστυνόμος γράφει μια κλήση, να ελέγχει επιτόπου της απλήρωτες κλήσεις του οχήματος, και αν είναι πολλές να παίρνει τις πινακίδες ή να καλεί γερανό που να απομακρύνει το όχημα μέχρι να πληρωθούν οι κλήσεις.
- Να μπορεί ο κάθε δήμος να προσλάβει εύκολα υπαλλήλους με αποκλειστικό αντικείμενο τη διαχείριση της στάθμευσης (βεβαιώσεις παραβάσεων), χωρίς περίπλοκες διαδικασίες πρόσληψης και εκπαίδευσης (σε σχολές δημοτικής αστυνομίας που δεν υπάρχουν).  Να μην υπάρχουν Οικονομικά/Μνημονιακά εμπόδια στις προσλήψεις, όταν ο δήμος αποδυκνύει οτι η μισθοδοσία για αυτό το προσωπικό υπερκαλύπτεται από τα έσοδα από κλήσεις.
- Να επιτραπεί η χρήση ιδιωτών στις διαδικασίες διαχείρισης στάθμευσης, όπως η χρήση ιδιωτικών γερανών για μετακίνηση οχημάτων, η χρήση ιδιωτικών χώρων για την αποθήκευση οχημάτων με απλήρωτες κλήσεις, κ.λ.π.
- Να θεσπιστεί η βραχυπρόθεσμη στάθμευση σε πολλούς δρόμους πολλών δήμων.  Υπάρχουν εύκολοι τρόποι για βραχυπρόθεσμη στάθμευση με αντίτιμο (όπως κάνει ο δήμος Αθηναίων) ή και δωρεάν.
- Να σταματήσουν οι δημόσιοι οργανισμοί να παραχωρούν δωρεάν στάθμευση στους υπαλλήλους τους, χρησιμοποιώντας δημόσιους χώρους (όπως οι αυλές νοσοκομείων και πανεπιστημίων).  Έτσι οι υπάλληλοι θα έχουν κίνητρο να χρησιμοποιούν εναλλακτική μετακίνηση και θα υπάρχει περισσότερος χώρος στάθμευσης για βραχυπρόθεσμη χρήση, (επισκέψεις ασθενών σε νοσοκομεία).


Οι πρακτικές διαχείρισης της στάθμευσης είναι γνωστές και εφαρμόζονται επιτυχώς σε πάρα πολλές πόλεις σε άλλες χώρες.  Η διαχείριση της στάθμευσης μπορεί να βελτιωθεί σταδιακά, ώστε να μπορέσει να προσαμοστεί η κοινωνία στην αλλαγή.  Ας ξεκινήσει με μηδενική ανοχή στη στάθμευση σε διαβάσεις πεζών.